Her İnsan Kendi Zindanında Yeşerir

Edebiyat Gazetesi olarak Alaska Yayınları’ndan çıkan İhtiraslar ve Dizginler kitabının yazarı Berat Özdemir ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Merhaba Berat Bey, okuyucularımıza kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba, 2004 yılında Aksaray’da doğdum. Çocukluğumdan beri kitaplara sanata ilgi duymuşumdur. Bunun en büyük sebeplerinden biri ilk emrin oku olmasıdır. Okumak kendini aramaktır. Lise yıllarında şiir yazmaya başladım. Yine bu dönemde şiirlerimiz Kalbin İki Yüzü kitabımız ile yayınlandı. Bazı şiirlerimiz ise dergilerde yayınlandı. Şuan Aksaray Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 3. sınıf öğrencisi olmaya hazırlanıyorum.

Şair Berat Özdemir

Sizce şiir nedir? Şiirde olmazsa olmaz dediğiniz öğeler var mı?

Şiir ruhtan taşan yaşantılarımızın sözcüklere bürünme durumudur. Şiirlerde olmazsa olmaz olan şey dolaylı yoldan verilmesi gereken bir mesajdır. Şair bu mesajı açıkça da ifade edebilir.

Şairlik sizin için ne ifade ediyor? Öykü, deneme tarzında yazılar da yazıyor musunuz?

Şairlik gerçek sanatçıyı hatırlatan ve onun güzelliklerini sözcükler ile gösterebilen bir sanat alanıdır. Çeşitli konularda deneme yazıyorum. Öykü yazmak için henüz erken olduğunu düşünüyorum.

Yazma yolculuğunuzdan kısaca bahseder misiniz? Bu yolculukta size kimler destek oldu?

Yazmak konusunda geçmiş sürekli bizlere basamak oldu. Bu çok değerli bir durum. Lise yıllarında yazmaya başlarken değerli edebiyat öğretmenim Köksal Aktaş bu konu bağlamında bana çok şey kattı. Kendisine tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Ailem ve diğer hocalarıma da desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.

İhtiraslar ve Dizginler isimli şiir kitabınız Alaska Yayınları’ndan çıktı. Tebrik ederiz. Kitabınızda şiirseverleri ne tür şiirler bekliyor? İpucu verir misiniz?

Bizler ile söyleşi yaptığınız için ben teşekkür ederim.  Her insan kendi zindanında yeşerir sözü ile çıktık bu yola. Zindanımızda yeşerdikten sonra aşkı ve ölümü unutmadan insanlara bir yol gösterecek şiirlerimiz olduğunu düşünüyorum. Her şiirde farklı bir yaşantının, mesajın olduğunu da tekrar hatırlatmak istiyorum.

Başucu yazar, şair ve kitaplarınız nelerdir? Yazarların ve kitapların hayatınıza nasıl bir etkisi oldu?

Mevlana’nın pergel metaforunu şiar edinerek her yere uzanabilmeye çalışırım. Bunun yanı sıra edebiyatımızın değerli aydınlarından olan Sezai Karakoç, Necip Fazıl Kısakürek ve Rasim Özdenören  gibi üstatları okumayı ihmal etmemeye çalışırım.

Üzerinde çalıştığınız yeni bir kitabınız var mı? Okuyucularınıza ipucu verir misiniz?

Önümüzdeki yıllarda değerli okuyucularımıza arayış içinde olan bir gencin hikayesini anlatmak isterim.

Son olarak okuyuculara söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Değerli okuyucularımıza ve destek veren herkese teşekkür ederim. Eserlerimizi kendilerine bir mesaj atfederek okumalarını tavsiye ederim. Saygı ve sevgiyle…

1932-2024 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447