Bugünün Çocukları Yarınlarımızın Geleceğidir

Edebiyat Gazetesi olarak Alaska Yayınları’ndan çıkan Kundaktan Okula Çocuk kitabının yazarı Şüheda Çetin ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Merhaba Şüheda Hanım, okuyucularımıza kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba, ben Şüheda ÇETİN. 28 yaşındayım. Aslen Çorum Alacalıyım. Şu an Ankara’da yaşıyorum. Kırıkkale Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği 2018 Lisans mezunuyum. Mezun olduktan sonra Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde çalışmaya başladım. MEB’in açtığı “Özel Eğitim Uzman Öğretici” sınavını kazanarak Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde, Uzman Öğretici olarak çalışıyorum. Aynı zamanda Okul Öncesi Eğitim Kurumlarına davetli öğretmen olarak katılıyorum. Belediyelerin ve Valiliklerin eğitim üzerine projelerinde eğitmen olarak yer alıyorum.  Alanımla ilgili olan Çorum WEB TV Kanalında “Çocuk ve Aile” programını yaptım. 

Yazar Şüheda Çetin

Çeşitli yerel TV kanallara uzman eğitici konuk olarak davet ediliyorum. Yerel Gazetelere “Çocuk Gelişimi” konusunda ailelere bilgilendirici köşe yazıları yazıyorum. Instagram üzerinde kullandığım “@suheda_ogretmen_“ hesabımdan derslerimden, katıldığım program, proje, etkinlik ve çalışmalarımı aktif olarak paylaşıyorum. Alanımla ilgili çeşitli STK ve derneklerdeki çalışmalara katılıyorum. Günümüz teknolojinin ilerlemesiyle birçok destek eğitim modeli çıkmış durumda. Ben de elimden geldiğince güncel eğitim modellerini takip ederek katılmaya çalışıyorum. Ailelere ve öğretmenlere “Çocuk Gelişimi, Özel Eğitim, Okul Öncesi Eğitim” temel başlıklar dahilinde bilgilendirici içeriklerde seminerler veriyorum. Şu an aktif olarak Ankara’da bulunan bir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde Uzman Öğretici olarak çalışıyorum.

Yazma yolculuğunuzdan kısaca bahseder misiniz? Sizi kitap yazmaya yönlendiren nedenler nelerdir?

Üniversiteye giderken yaz tatillerinde kendimi geliştirmek için özel kreşlerde yardımcı öğretmen olarak çalıştım. Alanla ilgili yazılmış kitapları okumaya çalışıyordum. Bir taraftan da gazetelere köşe yazıları yazıyordum. Birden aslında benim de bir kitabım olabilir diye düşündüm ve bunun hayalini kurmaya başladım. Kitap yazma süreci hakkında araştırma yapmaya başladım. Literatür taraması, yazma koşulları, basım süreci ile ilgili bilgi edinmeye başladıkça heyecanım arttı. Sürekli kitapla ilgili hayal kurmaya başladım. Ara ara rüyalarıma bile girmeye başlamıştı. Kitabımın heyecanını, bebek bekleyen annelerin heyecanına benzetiyorum. Bebeğim gibi heyecanla bekledim.

Bu yolculukta size kimler destek oldu?

Üniversitedeyken kitap yazma düşüncemi Prof. Dr. Birol ALVER Hocamla paylaştım. Kendisine buradan da teşekkür ediyorum. Sağolsun bu konuda beni çok destekledi. Annem bu yolculukta hep destekçimdi. Heyecanımda, telaşımda hep bana güvenerek yanımda oldu. Yakın arkadaşlarım, iş arkadaşlarımdan, meslektaşlarımdan da çok destek gördüm. Hepsine buradan teşekkür ediyorum.

Kundaktan okula çocukların fiziksel, psikomotor, zihinsel, dil, ahlak, kişilik ve duygusal gelişim alanları tek tek detaylı olarak anlattığınız Kundaktan Okula Çocuk isimli kitabınız Alaska Yayınları’ndan çıktı tebrik ederiz. Kitabınızda okurlarınızı ne gibi sürprizler bekliyor?

Çok teşekkür ederim. Kitabımda doğumdan 6 yaşa kadar olan süreçteki gelişim alanlarını tek tek ele aldım. En önemsediğim bölüm ise her gelişim alanının içinde o alanda karşılaşılan sorunlar ve bunlara çözüm yollarını anlattım. Burada kitabı okuyan, örneğin bilişsel gelişim alanında karşılaşacak bir sorun hakkında bilgi sahibi olurken; bu soruna çözüm yollarına da ulaşıyor. Aynı zamanda bu kitap aileye ve öğretmenlere kısacası hayatında çocuk olan herkes için yazıldı. Okuyucu çocuğun gelişim alanındaki basamakları olumlu ilerlemesi için ipuçlarına ulaşıyor.

Başucu yazar ve kitaplarınız nelerdir? Yazarların ve kitapların hayatınıza nasıl bir etkisi oldu?

Bu mesleğe başlayınca, hem kendimi geliştirmek hem de uzmanların görüşlerini ve tecrübelerini öğrenmek adına alanla ilgili kitaplar okumaya ve uzmanları daha yakından takip edip dinlemeye başladım. Öncelikli örnek yakından takip ettiğim yazarlar şunlardır: Doğan CÜCELOĞLU, Haluk YAVUZER, Adem GÜNEŞ, Özgür BOLAT. Kitaplar: Geliştiren Anne-Baba, Beni Ödülle Cezalandırma, Bütün Beyinli Çocuk, Güvenli Bağlanma, Emile. Öncelikli bu yazarlar ve kitaplar sayesinde daha çok bilgi sahibi olduğumu düşünüyorum.

Üzerinde çalıştığınız yeni bir kitabınız var mı? Okuyucularınıza ipucu verir misiniz?

Kundaktan Okula Çocuk kitabım 6 yıllık bir emeğin sonucu. Çok bekledim, heyecanlandım ve kavuştum. Şimdi ise okurlarımız için satışa sunduk. Yazmak, anlatmak, bilgilerimi paylaşmak bana keyif veren bir durum. Çocuklara, ailelere dokunmak, bir nebze de olsa faydalı olabilirsem ne mutlu bana diye düşünüyorum. Bu sebeple yazmaya devam etmeyi düşünüyorum.

Son olarak okuyuculara söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Kısaca şunları söylemek isterim. Bugünün çocukları yarınlarımızın geleceğidir. Bu sebeple: Elini tuttuğunuz, gözlerinin içine baktığınız, gülümsediğiniz her çocuğun kalbine dokunabilmeniz dileğiyle…

1932-2024 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447