Şairlik Bir Sırrı Hikmettir

Edebiyat Gazetesi olarak Alaska Yayınları’ndan çıkan Bir Çiçek Misali kitabının yazarı Zübeyde Kozanoğlu ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Merhaba Zübeyde Hanım, okuyucularımıza kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1957 yılında Kahramanmaraş ilinin Elbistan ilçesi, Söğütlü beldesinde (eski adı Anbarcık Köyü ) dünyaya gelmişim. Her şiirimde bir parça özlem duyduğum, yaşadığı yıllarda her mısramda katkılarını hissettiğim Rahmetli babam Halk şiirinin usta temsilcilerinden birisi olan Sayın Hacı Hasan Uğur’dur ve bana şiir yazma aşkını aşıladığı için ona minnettarım. Babam aynı zamanda 1995 yılında Kültür Bakanlığı Halk Kültürlerini Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş olan “Aile ve Toplum” konulu şiir yarışmasında da birincilik ödülüne layık görülerek çok büyük bir onur yaşamama ve bir kez daha onu örnek almamın hayatıma ışık saçtığını göstermiştir. 1974 yılında dünya evine girdim ve çok şükür daha uzun yıllarımızın olacağı 50 yıllık evliliğimden 4 evlat 3 torun sahibi olmayı Yüce Rabbim bahşetti. Şu anda eşim Celal Kozanoğlu ile emekliliğimiz ve torunlarımızın cıvıldamaları ile her anımızı keyifle geçiriyoruz.

Zübeyde Kozanoğlu

Yazma yolculuğunuzdan kısaca bahseder misiniz? Sizi kitap yazmaya yönlendiren nedenler nelerdir?

Yazma yolcuğumun hikayesi aslına bakarsanız biraz uzun. Öncelikle bizim çocukluğumuzun ve gençliğimizin geçtiği yıllarda televizyon yok, internet yok ancak edebiyat ve şiir yaşamımızın tam merkezindeydi. Rahmetli babam hem yazar hem okurdu ve onu hayranlıkla izlerdik ve dinlerdik, tabi ben de zamanla babamın şiirlerini okuyarak şiir yazma kabiliyetimin beslendiğini yıllar içerisinde hissederek yazmaya başladım. Hatta kendi kendime ilk zamanlarda yazmış olduğum şiirlerimi babamın şiirine benzemiyor diyerek kimseye göstermediğim günler çok olmuştur. Ancak şiir ile çıktığım yolda, en büyük destekçim eşim olmuştur. Her defasında büyük bir zevkle şiirlerimi ilk ona okumuşumdur. Aklımdan geçen her bir kelimeyi, her bir cümleyi, her bir mısrayı, her şiiri dünyamızda ve etrafımızda yaşanılan olayları, felaketleri, acıları, sevinçleri, mutlulukları ve ülke sevdamı kah empati ile kah teşbih ile kah içtenlikle gönül dostlarımız ile buluşturmaya çalıştım, şiir severlerin kendilerinden de duygular bulabileceğine inandığım şiirlerimi bu nedenle bir kitap haline getirerek sunmak bana çok ciddi bir haz verdi. Okuyucularımın da aynı hazzı tatmasını umut ediyorum.

Bu yolculukta size kimler destek oldu?

Az evvelde bahsetmiş olduğum gibi eşimin desteği benim için paha biçilemez olmuştur, her desteğinde biraz daha yol kat etmemi sağladığı için eşime sonsuz teşekkür ediyorum. Yazılan şiirlerin paylaşıldıkça, okundukça, şairinde olgunlaştığına inanan evlatlarım ve çevremde ki şiirlerimi dinleyen ve beğenen dostlarımın da bu kitabımı çıkarmam da motivasyon sağladığını belirtmek isterim. Desteklerini benden esirgemeyen herkese canı gönülden şiir tadında teşekkür ediyorum.

Sizce şiir nedir? Şiirde olmazsa olmaz dediğiniz öğeler var mı?

Şiir anlatılır mı bilemedim, benim yaşamımın her anıdır benim için. Şiir yaşamın başlangıcından ölüme kadar süren hayatımızda yaşadığımız duygularımızdan, düşüncelerimizden, özlemlerimizden, hayallerimizden süzdüğümüz birikimlerimizi estetik duygular ile harmanladığımız duygular bütünüdür diyebilirim. Yazılan kimi şiirler matemi  ağıtlara, kimi şiirler sevinçleri türkülere dönüştürmüş. Kimi şiirler ise her türlü yaşanan aşkı sevdayı beyitlerinde yaşatmış. Bende dilim döndüğünce kalem ve kâğıt ile daha çok muhabbet kuranlardan şiiri nakşedenlerden olmaya çalıştım. Bu uzun bir yolculuk ve her aşaması bana büyük mutluluk veriyor. Şiirde olmazsa olmaz dediğim duygudur, histir. Şiirde duygu olmalı, ta yüreğinin derinliklerinde her bir okuyanın anlam yüklemesi ve düşündürmesi şiirlerin olmazsa olmazıdır diye düşünüyorum.

Şairlik sizin için ne ifade ediyor?

Belki sizin için biraz ütopik gelebilir, ancak şair şiirlerde ki duyguları bir damla misali biriktirerek okyanuslara açılandır. Şair ise bu birikimleri özümseyen ve duyguları ile düşünceleri ile besleyendir. Buna çok fazla ilaveler yapılabilir ancak ben bu kadarı ile yetinerek usta şairlerimizden Sayın Celalettin Kurt hocamın da dediği gibi “Göl yatağında su eksik olmaz” dediği gibi şiirin olduğu her zamanda şairlikte hep var olacak diyorum.

Seçilmiş şiirlerinizin yer aldığı Bir Çiçek Misali isimli kitabınız Alaska Yayınları’ndan çıktı tebrik ederiz. Kitabınızda okurlarınızı ne gibi sürprizler bekliyor?

Bugüne kadar yazmış olduğum şiirlerimin içinden bu kitap için seçilmiş olanlarda büyük emeği olan Sayın Celalettin Kurt hocam ve basım aşamasında büyük özen ile çalışan Alaska Yayınevine sizin aracılığınız ile şahsım adına çok teşekkür ediyorum. Şiirlerim genel olarak milli ve manevi duyguları yansıtırken her bir okuyucumun da kendinden bir şeyler bulacağını ümit ediyorum. Şiir sever okurumun bu kitabımda yayınlanan herhangi bir şiirin özünde kendi ile bağdaştırması ve şiirin duygu ve hissini yüreğinde hissetmesinin en güzel sürpriz olacağını umut ediyorum ve keyifli bir okuma diliyorum.

Başucu yazar ve kitaplarınız nelerdir? Yazarların ve kitapların hayatınıza nasıl bir etkisi oldu?

Yazmaya başladığım zamanlarla beraber tabii ki başucu kitaplarımda Mesnevi’den, Cemal Süreyya’ya, Orhan Veli Kanık’tan Özdemir Asaf’a kadar ismimi zikretmediğim çok değerli bir çok şairin kitapları olmuştur. Sayın Celalettin Kurt hocamın “Bu Memleket Kara Sevda” kitabı, Ozan Fuat Bostancı’nın “Bağlamamın Yedi Teli Mihrican Vurgunu” kitabı, Ömer Kaya’nın “Bir Sevda Türküsü” kitabı, Mehmet Gözükara‘nın “Gelenekten Geleceğe”  kitabı gibi bir çok şairimizin kitaplarını da okumakla şiirlerimin de zenginleştiğini hissediyorum.

Üzerinde çalıştığınız yeni bir kitabınız var mı? Okuyucularınıza ipucu verir misiniz?

Üzerinde çalıştığım “BİR ÇİÇEK MİSALİ” kitabımdan sonra, daha ismini koymadığım ve hala yeni şiirler ile beslediğim, okurlarım ile yeniden buluşacağım kitaplarım olacak Allah nasip ederse. Bir yolculuğa çıktık, bakalım yol bizi nereye götürür.

Son olarak okuyuculara söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Okurlarıma diyorum ki “şairlik bir sırrı hikmettir”. Şiirlerim ile okurlarımın gönüllerinde hoş bir seda olmaktan büyük mutluluk duyacağımı belirterek keyifle okumalarını temenni ediyorum. Yolumuzun kesiştiği veya kesişeceği tüm okurlarıma şimdiden teşekkür ederek, sevgilerimi ve saygılarımı iletiyorum.

1932-2024 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447