Bir de Çocuğumuz Olsun

Yazar İrfan Erdoğan'ın Edebiyat Gazetesi'nin ağustos sayısında yayımlanan Bir de Çocuğumuz Olsun isimli yazısını sizlerle paylaşıyoruz.

Mahmut amcayı tanıdığımda ellisinde falandı. İkisi kız beşi oğlan olmak üzere yedi çocuk babasıydı. Hastane yatakları üreten bir Fabrikada işçiydi. Mahmut amca bir sürü çoluk çocuk sahibi olmasına rağmen zevkine eğlencesine de çok düşkün olduğu kadar bileğine de güçlüydü. Kavgayı çok severdi. Şehir merkezinde bulunan diskotekte çıkan kavgaların içinde Mahmut amcayı mutlaka bulurdunuz. Bu vesileyle onu polis de yakından tanıyordu. Bu derece ünlenmişti yani. Hatta birinde bir kavgada karakolluk olduğunda şehir emniyet müdürü ona "Mahmut ben emniyet müdürüyüm ama sen benden ünlüsün." diyerek ona çay ısmarlayıp uslu durması için nasihat ediyor.

Bir de çocuğumuz olsun

Sigara iki parmağının arasında düşmezdi hiç. Biri bittiğinde diğerini yakardı. İçki desen yine aynı keza elinde bira bardağı düşmez birahanelerden çıkmazdı. Çoğu zaman çocukları onun iş çıkışı eve gelmeyeceğini bildikleri için her Allah'ın günü şehirdeki birahaneleri tek tek dolaşır onu ararlardı. Kazandığı parayı birahanelerde ve sokaklarda kafa dengi arkadaşlarıyla yer içer keyfine bakardı, evi düşünmezdi. Allah'tan çocukları babasının bu durumunu bildikleri için çalışır evi onlar geçindirirlerdi.

Mahmut amca bir gün gittiği bir birahanede Birgitte diye bir Alman kadınla tanışıp arkadaş oluyor. Kadınla tanışırken çocuklarımdan ayrı yaşıyorum diyerek kadını kandırıyor. Kadın da inanıyor. Bu defa Mahmut amcanın bir arkadaş bulduğunu duyan çocukları her ne kadar babalarını yaptığı bu uygun olmayan davranışından vazgeçirmeye çalıştıysa da Mahmut amca ille de Birgitte'yi seviyorum diyerek Birgite'nin yüzünden sonunda evi ve çocuklarını terk etti. Bir süre sonra da Bitgitte ile ilerleyen arkadaşlıklarını kendine yeni ev bularak birlikte yaşamayla taçlandırdılar. Günler böyle geçip giderken Mahmut amca bir gün nasıl oluyorsa Birgite'ye "Madem evlendik birlikte yaşıyoruz artık sen benim Hanımımsın bir de çocuğumuz olsun." diyor.

Bitgitte şaşkın bir halde Mahmut amcaya "Delirdin mi sen ben 52 yaşında bir kadınım nasıl çocuk doğururum." deyince Mahmut amca sen bir erkeğe nasıl karşı gelirsin diyerek Birgite'ye güzel bir meydan dayağı çekiyor. Olay üzerine eve gelen polis Mahmut amcaya eve gelme yasağı koyunca haliyle Mahmut amca da tekrar kendisine başka bir ev bularak bu defa Bitgitte'den ayrılmak zorunda kaldı.

Bu olaydan sonra Mahmut amcanın zor durumda kaldığını gören konu komşu araya girerek Mahmut amcayı yeniden ailesiyle barıştırıp zor bela eve geri dönmesini sağladılar ama Mahmut amca Birgite'ye şiddet uyguladığı için polis Mahmut amcayı mahkemeye verdi, mahkeme de Birgitte'ye uygulanan şiddetin cezası olarak acı parası ve hastane masrafları olmak üzere Mahmut amcayı tam yedi bin mark para cezasına çarptırdı ve Mahmut amcanın aşk macerası da böylece sona erdi.

* Kahramanın gerçek ismi başka. Ben Mahmut taktım.

1932-2024 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447