Yazmak İçin Sevmek Gerekir

Edebiyat Gazetesi olarak Alaska Yayınları’ndan çıkan Gölge Hayatlar 2 kitabının yazarı Kazım Kaya ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Merhaba Kazım Bey, okuyucularımıza kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1966 yılında Elazığ'da dünyaya geldim. İlkokul ve lise eğitimimi Elazığ'da tamamladım. İnönü Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Bölümünde üniversite eğitimine başladıktan sonra Fırat Üniversitende bu bölümü tamamladım. 1989 yılında cezaevinde idare memuru olarak göreve başladım. Halen müdür olarak çalışmaya devam etmekteyim.

Yazar Kazım Kaya

Yazma yolculuğunuzdan kısaca bahseder misiniz? Sizi kitap yazmaya yönlendiren nedenler nelerdir?

Üniversite hayatımda sosyal anlamda meraklı ve öğrenmeyi arzulayan bir yapım vardı. Gittiğimiz pek çok toplantı olurdu. Bu toplantılara gelerek konuşmacı olarak katılan yazarları dinleyerek bu yolculuğa çıktım diyebilirim. Bununla birlikte üniversitede edebiyat hocamın teşvikleriyle, gazetelerde yayınlanan romanları okurdum. Bahsettiğim bu birikimler benim yazma serüvenimi başlatmış oldu.

Bu yolculukta size kimler destek oldu?

İlk desteği üniversitedeki edebiyat öğretmenimden gördüm. Süreç içerinde gerek okuyucularım gerek ise yakın çevrem bana bu konuda destek oldu.

Otuz yıllık cezaevi müdürlüğü tecrübenizin ürünü olan ve birbirinden ilginç anılardan oluşan “Gölge Hayatlar” kitabınızın ilki çok beğenildi ve ikincisi Alaska Yayınları’ndan çıktı, tebrik ederiz. Kitabınızda okurlarınızı ne gibi sürprizler bekliyor?

Otuz yılın şaşkınlığını, hayal kırıklığını, hüzünlerini, acılarını, ağlanası halimize acı gülümseyişlerimizi bulacaksınız. Bazen güldüren, bazen düşündüren bu olayları okudukça merakınız daha da artacak.

Başucu yazar ve kitaplarınız nelerdir? Yazarların ve kitapların hayatınıza nasıl bir etkisi oldu?

Yedi Güzel Adam  Necip Fazıl Kürek. Tarihi eserlerde Yılmaz Öztuna'nın Türk Tarihi ve gençlimizde yayınlanan fikir dergileri.

Üzerinde çalıştığınız yeni bir kitabınız var mı? Okuyucularınıza ipucu verir misiniz?

Bu yolculuğa tabii ki yeni kitaplar eklenecek. Yakın zamanda yine çok sevecekleri bir kitapla okuyucularımın karşısına çıkacağım.

Son olarak okuyuculara söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Yazmak için sevmek gerekir.

1932-2024 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447