Şiir Duyguların Gölgeli Kelimelerle Dışa Vurumudur

Edebiyat Gazetesi olarak Alaska Yayınları’ndan çıkan Uğultu kitabının yazarı Mustafa Ağcan ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Merhaba Mustafa Bey, okuyucularımıza kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Kahramanmaraş doğumluyum, 12 yaşlarında görmemi kaybettim ve ortaokulda körler okulunda eğitimime devam ettim. Yabancı dil ağırlıklı bir liseden mezun olup, İngilizce öğretmenliği bölümünü okudum (Uludağ Üniversitesi), 2010 yılından beri İngilizce öğretmenliği yapmaktayım. 

Yazar Mustafa Ağcan

Sizce şiir nedir? Şiirde olmazsa olmaz dediğiniz öğeler var mı?

Bana göre şiir, kıyıda köşede kalmış, kalbi sızlatan duyguların, gölgeli kelimelerle dışa vurumudur. Şiirde olması gereken unsurların başında, her okuyuşta farklı anlamlar çıkarılabilecek bir tekniğin yer almasıdır. 

Şairlik sizin için ne ifade ediyor? Öykü, deneme tarzında yazılar da yazıyor musunuz?

Şairlik benim için, dizelere işlenen, gölgede ayrı, güneşte ayrı güzelliklere bürünen bir birikimi ifade ediyor. Zaman zaman yazdığım öykülerim ve denemelerim mevcuttur ama henüz basım aşamasında değildir malesef.  

Yazma yolculuğunuzdan kısaca bahseder misiniz? Bu yolculukta size kimler destek oldu?

Ülkemizde, görme engellilerle  alakalı genel olarak sorulan ve merak edilenlerin bir cevabı olarak başladı yazma yolculuğum. Bu yolculuğa benzer olanlar elbette oldu ama ülkemizde ilk defa, görme engelli bir insan kendi hayatını, psikolojik dünyasını ve felsefi dünyasını anlattı benim kitaplarımda. Bu yolculukta, başta ailem olmak üzere, öğretmenlerim ve arkadaşlarım hep destek oldular bana. Yazmayı bırakmayı düşündüğüm anlarda dahi, beni güdülediler. 

Görme engelli bir yazar olarak eserlerinizi nasıl kaleme alıyorsunuz? Sizin gibi engelli yazar adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?

Eserlerimizi, bilgisayar yardımıyla kaleme alıyoruz. Bilgisayarlarda bulunan, ekran okuyucu yazılımı yardımıyla yazıyoruz. İç dünyasını, sahip oldukları özellikleri ve aktarmak istediklerini başka dünyalara yansıtmak  isteyen arkadaşların, bu yolculuğa kesinlikle katılmalarını öneriyorum. Kendi satırlarını, başka insanların çizgisinde görmek çok hoş bir his.

Uğultu isimli şiir kitabınız Alaska Yayınları’ndan çıktı. Tebrik ederiz. Kitabınızda şiirseverleri ne tür şiirler bekliyor? İpucu verir misiniz?

Muhtelif şiirlerin yer aldığı Uğultu adlı kitabımda, dış dünyayı gözleriyle değil de, beyniyle görmeye çalışan bir insanın, hayata dair tespitleri,  iç dünyasında yer alan çalkantıları, özlem, hasret, acı ve daha birçok duygu yer almaktadır.

Başucu yazar, şair ve kitaplarınız nelerdir? Yazarların ve kitapların hayatınıza nasıl bir etkisi oldu?

Küçüklüğümden beri, elime geçen her tür kitabı okuduğum için, bütün kitaplar benim için ayrı ayrı öneme sahiptir ve farklı dünyalara yol açar, fakat şiir konusunda Mehmet Akif, üslup konusunda ise Necip Fazıl benim için daha ayrı bir öneme sahiptir.

Üzerinde çalıştığınız yeni bir kitabınız var mı? Okuyucularınıza ipucu verir misiniz?

Şu an üzerinde çalıştığım bir aile dramı kitabım var. Eşi gören, fakat kocası görmeyen bir çiftin hayatını anlatıyorum. Buna ek olarak, Görünenin Ötesinde ve Kızıl adlı kitaplarımın devamı niteliğinde olacak, üçüncü kitabım da projelerim arasındadır.

Son olarak okuyuculara söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Okuyucularıma tavsiyem, okumayı hayatın her köşesine yazsınlar, çünkü gözden kalbe yansıyan satırlar, hem kalbi, hem de beyni besler. Kalbin ve beynin yeterince beslendiği bir beden, hayata her zaman olumlu bakar ve mutlu olmayı başarır.

1932-2024 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447