Okumayan İnsan Yazamaz

Edebiyat Gazetesi olarak Alaska Yayınları’ndan çıkan Neredeysen Gel Artık kitabının yazarı Teyfik Karadaş ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
0

Merhaba Teyfik Bey, okuyucularımıza kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1969 Kahramanmaraş doğumluyum. Eğitim fakültesi mezunuyum. On bir yıl Millî Eğitim Bakanlığına bağlı çeşitli okullarda öğretmenlik ve yöneticilik yaptıktan sonra üniversiteye intisap ettim. Gaziantep, Adıyaman ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitelerinde yirmi bir yıllık süreyle şube müdürü, yüksekokul ve fakülte sekreteri gibi idari yöneticilik görevleri ifa ettikten sonra 2021 yılında emekli oldum. Ortaokul son sınıfta şiir yazmaya başladım. Lise yıllarımda güreş sporuyla iştigal ettim. Üniversite yıllarımda sunuculuk başta olmak üzere pek çok kültürel ve sosyal faaliyetin içinde yer aldım. Memuriyet hayatım boyunca da kendimi hep kültürel ve sosyal etkinliklerin içinde buldum. Emekli olduktan sonrada şiirin yanı sıra anı hikâye türünde yazılar kaleme almaya başladım. Ayrıca hobi olarak arıcılık ve tarım işleri yaparak emeklilik yaşamıma memleketim. Kahramanmaraş’ta devam etmekteyim. Evli ve üç kız çocuğu babasıyım.

Teyfik Karadaş: Okumayan İnsan Yazamaz

Yazma yolculuğunuzdan kısaca bahseder misiniz? Sizi kitap yazmaya yönlendiren nedenler nelerdir?

Annem ümmi bir insan olduğu halde irticalen şiir ve türkü söyler. Şiir yazma becerimin annemden taşıdığım genlerden sirayet ettiğini düşünüyorum. İlkokul birinci sınıftan itibaren Karacaoğlan, Dadaloğlu ve Abdürrahim Karakoç gibi ünlü halk şairlerinin kitaplarını okumaya başladım. İlk şiirimi ortaokul mezuniyet töreninde yazdım ve okudum. Öğretmenlerimin ve arkadaşlarımın şiiri okuduktan sonra beni alkışlamaları cesaretimi artırdı. O günden sonra yazmaya devam ettim. Yazdığım şiirleri festival ve miting gibi büyük kalabalıklar karşısında okudum.  Daha sonra Bahaeddin Karakoç, Ömer Emecan, Celalettin Kurt, Hasan Ejderha gibi üstat şair ve yazarlarla tanıştım. Ozan Arif, Hacı Karakılçık, Aşık İmami gibi tanınmış aşıklarla teşriki mesai ettim. Şiirlerimin bir kısmını 2009 yılında Gönül ismini verdiğim bir kitapta yayınladım. 2023 yılında Eşiğin Ardı isimli bir anı hikâye kitabım çıktı. Bu yılda Neredeysen Gel Artık isimli şiir kitabıyla okuyucularımın huzuruna çıkmanın mutluluğunu yaşamaktayım.

Bu yolculukta size kimler destek oldu?

Adıyaman Gölbaşı Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, Gölbaşı Belediye Başkanı Yusuf Özdemir, Gölbaşı İlçe Tarım Müdürü İbrahim Sağlam, Şair Bahaeddin Karakoç, Şair-Yazar Hasan Ejderha, Şair-Yazar ve Bestekar Celalettin Kurt, Öğretim Görevlisi Mehmet Yaşar, Gazeteci Abdulrezzak Akbaba başta olmak üzere tanışma imkânı bulduğum kalem ehli yüzlerce insanın desteğini gördüğüm. Bu vesileyle hepsine de ayrı ayrı teşekkür ediyor hürmetlerimi sunuyorum.

Sizce şiir nedir? Şiirde olmazsa olmaz dediğiniz öğeler var mı?

Edebiyat literatürünü incelediğimiz zaman şiir konusunda akademisyen ve şairlerin üzerinde ittifak ettikleri ortak bir tanım yoktur. Her şair, her bilim adamı şiire farklı pencereden bakarak kendisine göre bir tanım yapmaktadır. Ben kendimi şiir konusunda tanım yapacak yeterlilikte görmediğim için Abdürrahim Karakoç’ un “Şiir madde ve mana iklimine açılan gönül kapısıdır” tanımını kabul ediyor ve onaylıyorum. Ben şahsen şiirde uyak, kafiye, ölçü, mahlas gibi özelliklere yer verilirse güzel olur diye düşünüyorum.

Şairlik sizin için ne ifade ediyor?

Şair veya ozan şiir yazan ya da söyleyen kimsedir. Benim için ise şairlik Yüce Mevla’nın bana bahşettiği üstün bir yetenektir. Mutlu ve kederli olduğum anlarda duygu ve düşüncelerimi etkili, coşkulu ve ölçülü olarak ifade etme gücüdür. 

Seçilmiş şiirlerinizin yer aldığı Neredeysen Gel Artık kitabınız Alaska Yayınları’ndan çıktı tebrik ederiz. Kitabınızda okurlarınızı ne gibi sürprizler bekliyor?

Kitabımın ilk sözünü yazan şair-yazar ve bestekar Celalettin Kurt üstadın ifadesiyle ben safkan bir Anadolu çocuğuyum. Bedenim, duygum ve düşüncelerimde bir gram hormon yoktur. Okuyucularım şiirlerimi okurken bazen dizelerin potası içinde bal mumu gibi erittiğim sevdalarıma, bazen yaşadığım coğrafyadan kaynaklı sefil hayatıma bazen de gezip dolaştığım memleketlerin güzelliklerine tanıklık edecekler. Şiirlerimin bazıları yıllar sonra karşılarına bestelenmiş türkü olarak çıkacak. Okuyucularım ben türkünün sözlerini yılar önce okumuştum diyerek sevinecekler.

Başucu yazar ve kitaplarınız nelerdir? Yazarların ve kitapların hayatınıza nasıl bir etkisi oldu?

Mehmet Akif Ersoy’un Safahat, Necip Fazıl Kısakürek’in Çile ve Abdürrahim   Karakoç’un Vur Emri kitapları başta olmak üzere değişik dünya görüsüne sahip yüzlerce şair ve yazarın kitabını okudum ve okumaya devam etmekteyim. Dolmayan bardak taşmaz. Okumayan insan yazamaz. Ben ne kadar çok okursam o kadar çok yazıyorum. Okumadığım zaman yakıtı bitmiş araba gibi ilerleyemiyor, yerimde sayıyorum.

Üzerinde çalıştığınız yeni bir kitabınız var mı? Okuyucularınıza ipucu verir misiniz?

Yazdığım anı hikayeler Yoldaki Kalemler elektronik dergisinde yayımlanmaktadır. Eşiğin Ardı kitabının devamı mahiyetinde bir kitap olacak hacimde yeni anı hikâye yazmış bulunmaktayım. Yayınevi ile anlaşma sağladığım takdirde yeni bir anı hikâye kitabı yayınlamayı düşünüyorum.

Son olarak okuyuculara söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Okuyucularımdan Neredeysen Gel Artık isimli kitabımı alarak şiirlerimi okumalarını istiyorum. Ayrıca güzel yurdumun kadir şinas seksen altı milyon insanının birlik ve beraberlik içinde yaşamalarını temenni ediyor, hepsine de ayrı  ayrı selam ve sevgilerimi sunuyorum.


Hiç yorum yok

Yorum Gönder

1932-2024 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447