Hayvan Sevgisini Tatmamış İnsanların Vicdana Gelmelerini Umuyorum

Edebiyat Gazetesi olarak Alaska Yayınları’ndan çıkan Hayvanlar Olmadan Asla kitaplarını yayına hazırlayan Meral Filiz ile söyleşi gerçekleştirdik.
1

Merhaba Meral Hanım, okuyucularımıza kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba, Almanya doğumluyum. Çocukluğum orada geçti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünü yarım bıraktım. Manisa Celal Bayar Üniversitesi İş Güvenliği bölümünü bitirdim. İş güvenliği uzmanlığı yapıyorum.

Meral Filiz

Yazma yolculuğunuzdan kısaca bahseder misiniz? Sizi kitap yazmaya yönlendiren nedenler nelerdir?

Hayvanseverlerin sesi olmak ve sesimizi duyurmak istedim. Bu alanda böyle bir eksiklik vardı. İstedim ki hayvan hakları adına kalıcı bir şeyler olsun bizden de. Hayvan sevgisini tatmamış insanların hasbelkader kitabı olduklarında vicdana gelmelerini umdum. Çok şey mi istedim bilmiyorum. Bazı gazetelerde ve dergilerde başka yazılarım yer buldu ama hayvanlar konusunda bu ilk.

Hayati tehlike oluşturdukları gerekçesiyle başıboş sokak köpeklerinin uyutulması yasasının tartışmaları sürerken hayvanseverler olarak kaleme aldığınız “Hayvanlar Olmadan Asla” isimli ikili kitap Alaska Yayınları’ndan çıktı, tebrik ederiz. Kitabınızda okurlarınızı ne gibi sürprizler bekliyor?

Kitaplarımız iki cilt halinde çıktı. İçlerinde Yonca Evcimik, Ali Erkazan, Beste Acar, Atlas Karan Tumluer gibi ünlülerden ünsüzüne Türkiye’nin her yerinden ve yabancı ülkelerdeki bizden insanların anıları hikayeleri var. Hayvan kurtarma anınız var mı, ya da sizi kurtaran bir hayvanınız oldu mu diye yola çıkmıştık 2015 yılında.

Başucu yazar ve kitaplarınız nelerdir? Yazarların ve kitapların hayatınıza nasıl bir etkisi oldu?

Şu aralar başucu kitabım Enis Timuçin’in Katmanlar isimli kitabı. Bir de Hayvanlar Olmadan Asla kitapları. Okumak her zaman bana iyi gelmiştir. Kitabı okumadan önce yazarın hayatını okurum. Her kitapta ve yazar hayatında kendimden bir parça bir şeyler bulurum. Kitap okumak hayata daha farklı pencerelerden, farklı açılardan bakmamı sağlıyor.

Üzerinde çalıştığınız yeni bir kitabınız var mı? Okuyucularınıza ipucu verir misiniz?

Hayvanlar Olmadan Asla çok sevildi. Bu kitabın 3.sü de gelecek. Elimde kitaba sığmayan hikayeler var. Her biri kitapta olmayı hak ediyorlar. Emek var anılarda.

Son olarak okuyuculara söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Kitap okusunlar. Okumaktan ve yazmaktan vazgeçmesinler. Her kitap bir dünyadır. Her kitap farklı bir bakış açısıdır ve hayata dokunmaktır.

( Hide )
  1. Herkesin okuması ve çoçuklarına okutması gereken bir kitap emeği geçen herkesin ellerine sağlık

    YanıtlaSil

1932-2024 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447