Merhaba Ezgi Hanım, okuyucularımıza kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Merhaba. Ezgi Kadıoğlu ben. Evli ve iki çocuk annesiyim. Özel bir eğitim kurumunda yöneticilik yapıyorum. Ama yöneticilikten önce okul öncesi kurumlarında öğretmenlik yaptım ve bu kademe benim için bir tutku gerçekten.
Yazma yolculuğunuzdan kısaca bahseder misiniz? Sizi kitap yazmaya yönlendiren nedenler nelerdir?
Yazma yolculuğum da işte tam bu tutkum yüzünden başladı. Yıllardır birçok küçük kalbe dokunma şansım oldu. Hayatlarına minik izler bırakıyorsunuz elbette ama “Daha fazla ne yapabilirim?” i sorgularken buldum kendimi. Ve bu beni çocuk kitapları yazmaya yöneltti.
Yazarlık sizin için ne ifade ediyor?
Çocuklar için çalışmak beni müthiş besleyen bir şey. Bu hep böyleydi hayatım boyunca. O yüzden mesleki gelişimimi de o yöne kaydırdım ve hep üzerine bir şeyler katarak ilerlemeye çalıştım, hala da çalışıyorum. Yazarlık aslına bakarsanız bir nevi ölümsüzlük. Yazdıklarınız hep bir yerlerde, birilerinin kütüphanesinde, öğretmenlerin ellerinde, çocukların yataklarının baş ucunda, yani her yerde. Dolayısıyla vermek istediğiniz bilgiyi ve kazanımı ölümsüzleştiriyorsunuz. Ayrıca yüzlerinde bıraktığınız tebessüm ve kalplerinde yarattığınız sıcaklığı unutmuyorlar asla. Özetle yazarlık benim için çocuklarla kurduğum bağları güçlendiren bir köprü. Çok seviyorum.
Çocuklar için hayal kurmak şahane bir şey. Mumi'nin hayal yolculuğu minik okurlara eğlenceli bir dille anlattığınız Mumi’nin Bir Hayali Var isimli kitabınız Alaska Yayınları’ndan çıktı, tebrik ederiz. Kitaplarınızda okurlarınızı ne gibi sürprizler bekliyor?
Öncelikle teşekkür ediyorum. Ben “Mumi” yi yazarken çocukları en çok besleyen iki faktörden yola çıktım. Biri “hayal kurmak”, diğer “merak etmek”. Mumi imkansız bir hayalin peşinde ve bunun imkansızlığı onu çok üzüyor. Aslında imkanın nasıl yaratılacağına destek olan bir arkadaşı var ve onun hayal yolculuğuna eşlik ediyor. Bu heyecanlı hikayede çocukları bekleyen sürprizlerin çok güzel kazanımları olacak.
Başucu yazar ve kitaplarınız nelerdir? Yazarların ve kitapların hayatınıza nasıl bir etkisi oldu?
Bir Acar BALTAŞ hayranıyım. Her kitabı benim için bir ansiklopedi niteliğinde. Ve baş ucumda. Aynı şekilde Bahar ERİŞ, Elif ŞAFAK, Zülfü LİVANELİ, Tarık TUFAN, Nermin YILDIRIM, çok var ama hepsini telaffuz edemiyorum şimdi. Yabancı yazarlardan da özellikle takip ettiklerim var elbette. Klasikleri ve kült olmuş kitapları da mutlaka deneyimliyorum. Çocuk kitapları derseniz mümkün olduğunca fazla çocuk kitabı okumaya çalışıyorum. Benim için çocuk edebiyatının yeri çok ayrı aynı şekilde Kobi YAMADA kitaplarının da… Her biri ayrı kıymette. Her kitapta ana karaktere bürünüyorum okurken, bazen rüyalarımda yaşıyorum okuduğum kitabı, bazen sosyal hayatımdaki kişilerle bağdaştırıyorum. Hepsi ayrı bir dünya aslında.
Üzerinde çalıştığınız yeni bir kitabınız var mı? Okuyucularınıza ipucu verir misiniz?
Elbette var. Üretmenin sınırı ve sonu olmamalı diye düşünüyorum. Üretebildiğimiz sürece devam. Yeni kitap yine bir fabl olabilir. Bu defa bireysel farklılıkları konu alacağım. Böyle bir ipucu olsun şimdilik.
Son olarak okuyuculara söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Özelliklere çocuklara şunu söylemek istiyorum; merakları ceplerinde olsun her zaman. Merak ettikleri sürece okurlar, öğrenirler, gelişirler. Yeni kitaplarda, yeni kahramanlarda birbirimizin hayatına merhaba diyeceğiz yeniden. Çokça sevgilerimi yolluyorum onlara.