Merhaba Alihan Bey, okuyucularımıza kısaca kendinizden bahseder misiniz?
1995 yılında Malatya’da doğdum. Asker bir baba ve öğretmen bir annenin ikinci çocuğuyum, bir tane abim var. Babamın mesleği dolayısıyla birden fazla ilde yaşadım, okudum. Üniversiteyi İstanbul’da okudum. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Okumayı ve spor yapmayı çok severim. İlgim olan bir konuyu araştırmayı, öğrendiklerimle ilgili bilgileri anlatmayı severim.
Yazma yolculuğunuzdan kısaca bahseder misiniz? Sizi kitap yazmaya yönlendiren nedenler nelerdir?
İnsanın verdiği kararların hangi filtrelerden geçip verdiğini bilmek imkansız. İnsan geçmişine bakıp karar verdiği anı düşününce, o andan bu ana hayali bir tünel kazar, o tünelin içi boştur, dışında kalanlar ise karara etkisi olmasına rağmen insanın farkına varamadığı ve hatırlamadığı olaylardır. Tek bir neden, beş tane neden bunların hangisi olduğunu bilemem. Var olduğum için yazasım var, başka bir neden anlamsız olur.
Yazarlık sizin için ne ifade ediyor?
Yazarlık bir meslek, kitap, gazete köşesi, dergi makalesi, yazabilen bunları yayınlatabilen herkes yazardır. Bu bağlamda benim için hiçbir şey ifade etmiyor. Hikaye yazan biri olarak ise benim için çok önemli bir araç. Hikayelerimi yazarak aktarabiliyorum, elimde böyle bir araç olduğu için kendimi şanslı hissediyorum.
Okurun beğenisini kazanan Benimle Kal isimli kitabınız Alaska Yayınları’ndan çıktı, tebrik ederiz. Kitabınızda okurlarınızı ne gibi sürprizler bekliyor?
İşlenen bir suçun cezası olarak hapis yatarak geleceğimizden bir şeyler alınması yerine hapiste geçirilecek olan süre anılarımızdan alınsaydı nasıl olurdu? Sorusunun bir akademisyenin başına gelen olay ile cevaplamaya çalıştım.
Başucu yazar ve kitaplarınız nelerdir? Yazarların ve kitapların hayatınıza nasıl bir etkisi oldu?
Başucumda duran bir tane kitap var Lao Tzu - Tao Te Ching. Yazarlar ve kitaplar size yaşayamayacağınız deneyimleri ve bilgileri sunar. Savaş ve Barış okursunuz kendinizi 1812 alevler içinde bir Moskova’da bulursunuz ve Dune okursunuz çok uzak bir gelecek çöl bir gezegenin ekosisteminin değişmesi için verilen binlerce yıllık mücadele ve hile içinde hileyi yaşarsınız. Orhan Kemal okursunuz, Haydarpaşa garında sırtınızda çuvalınızla 60'lar İstanbul’undasınız. Yazar size bunu tek tek anlatmaya çalışsa sıkılırsınız ancak hikâyeleştirince kendinizi orada bulursunuz. Okudukça deneyimlenirsiniz. Deneyiminiz sadece mekanlar ve olaylar üzerine de olmaz, insanı deneyimlersiniz. Bir insan içinde yüzlerce insanı taşır bunu görürsünüz, siyah, beyaz, iyi, kötü bu ikiliklerin bakış açısına göre oluştuğunu gri tonların ağırlıklı olduğunu öğrenirsiniz. Ben bunları öğreniyorum, bana böyle bir etkisi oluyor, bitmez bir ders bu.
Üzerinde çalıştığınız yeni bir kitabınız var mı? Okuyucularınıza ipucu verir misiniz?
Evet var. Maalesef, ipuçlarını kendim toplamaya devam ediyorum.
Son olarak okuyuculara söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Kitap alacak maddi güce ve onu okuyacak zamana, zihinsel boşluğa imkanınız varsa güzel bir hayat yaşadığınızın farkına varın.
Hiç yorum yok
Yorum Gönder