Yabancı Yazarların Hegemonyasından Kurtularak Yerli Yazarlara Sahip Çıkılmalı

Edebiyat Gazetesi olarak Alaska Yayınlarından çıkan Macera Peşinde Gizemli Orman'ın yazarı Osman Aytekin ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
0

Merhaba Osman Bey, okuyucularımıza kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1959 Nevşehir Derinkuyu doğumluyum. Emekli memurum. Gazeteci Yazar ve Ressamım. Yazarlık serüvenim ilk gençlik yıllarında başladı. 1984 yılında ilk kez ulusalda Yeni Düşünce Gazetesinde haftalık yazılarım yayınlandı. Daha sonra Yeni Hafta, Gündüz, Millî Gazete de köşe yazılarım devam etti. 90 yıllarda Türkiye’de yayınlanan kültür sanat dergilerinin % 60’ında desenlerim ve yazılarım yer aldı. 2000 yılında ilk kitabım neşredildi. Araştırma inceleme, çizgi roman, öyküler, roman ve deneme kitaplarım yayınlandı. Çocuk edebiyatına yöneldim. Şu ana kadar 22 kitabım yayınlandı. Macera Peşinde Gizemli Orman isimli çocuklara yönelik öykü kitabım da yeni baskısı yapıldı. Bu kitabıma kavuşmayı heyecanla bekliyorum.

Yazar Osman Aytekin

Yazma yolculuğunuzdan kısaca bahseder misiniz? Sizi kitap yazmaya yönlendiren nedenler nelerdir?

Ortaokul öğrencisiyken yazarlığa ilgi duydum. Türk ve dünya klasiklerinden eserler okudum. Sürekli okuyarak ve yazarak kendimi yazarlığa hazırladım, diyebilirim.

Yazarlık sizin için ne ifade ediyor?

Yazarlık iyi bir uğraş. Yazarlık süreklilik isteyen ve öyle olması da gereken güzel ve fakat uzun soluklu benim için güzel bir yaşama biçimi oldu. İlk yazmaya başladığımda bir edebiyat dergisinde bir metin okumuştum. Metinde ki cümle şuydu; “yazar sürekli yazandır.” O zamanlar demek ki yazarlığın pek farkına varamamışım. Zamanla yani yazdıkça yazmanın nasıl vaz geçilmez edebi bir tutku, bedii bir arzu olduğunu anlamaya başladım. Yazdıkça yazar kendini hem yeniliyor hem de geliştiriyor. Bu hal yazarı ayrıca olgunlaştırıyor da…

Okurun beğenisini kazanan Macera Peşinde Gizemli Orman isimli kitabınız Alaska Yayınları’ndan çıktı, tebrik ederiz. Kitabınızda okurlarınızı ne gibi sürprizler bekliyor?

“Macera Peşinde Gizemli Orman” isimli çocuk öykülerinin birinci baskısı kısa sürede tükendi. İkinci baskısı çıktı. Ben de yeni baskısını merak ediyorum.  “Macera Peşinde Gizemli Orman” kitabını yazmaya başladığımda bu öyküleri bir seri olarak düşündüm. Kitabın ikincisi de yazılı bekliyor. İnşallah ikincisi de yayınlanır. Okuyucular ilk kitabı sevdiler. Onu da seveceklerdir.

Başucu yazar ve kitaplarınız nelerdir? Yazarların ve kitapların hayatınıza nasıl bir etkisi oldu?

Her ne kadar yazarlar, yazarlar arasında bir ayrıma gitmeseler de etkilendikleri yazarlar ve baş ucu kitaplar mutlaka vardır. Çocukluk yıllarından ilk etkilendiğim yazarlardan biri  Abdullah Ziya Kozanoğlu’dur. Kitabının adı da “Gültekin”dir. Tarihi, akıcı bir romandı. Daha sonra Atsız’ın “Bozkurtlar”, Kemalettin Tuğcu’nun kitapları, Oğuz Özdeş… vs. Üslup, konu, anlatım açısından en çok etkilendiğim yazarlardan biri Peyami Safa’dır.  Elbette başka yazarlar da var. Türkçemizi çok iyi kullanan; Reşat Nuri Güntekin,S ait Faik, Sebahattiin Ali, Refik Halit Karay, Sevinç Çokum ilk aklıma gelenler. Kalemi güzel güçlü yazarlarımız çok. Şimdilik bu isimlerle iktifa edelim. 

Üzerinde çalıştığınız yeni bir kitabınız var mı? Okuyucularınıza ipucu verir misiniz?

Biraz önce bu konuya değinmiştim.  İsmini de verelim o halde; “Macera Peşinde Gizemli Höyük.” Marifet iltifata tabidir demişler. Okuyucular ilgi duydukça yeni kitaplarımızla kitapseverlerle buluşmaya devam edeceğiz inşallah.

Son olarak okuyuculara söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Zamanla çocuklarına kitap almak isteyen velilerle karşılaşıyorum. Veliler çocuk kitaplarının yabancı yazarların hegemonyasında olduğundan söz ediyorlar. Bizim de çocuk öyküleri, şiirleri, anıları, masalları, gezi kitapları yazan yazarların varlığından pek de haberdar değiller gibi bir düşünceye kapıldığımız oluyor. Ancak kendi yazarlarımızı araştırıp takip de etmediklerini düşünüyorum.  Yaşadığımız topraklarda bizi biliyorlar. İlgi de gösteriyorlar sağ olsunlar. Ülkemizde çocuk edebiyatıyla ilgili hayli yazarımız var. Kendi yazarlarımıza sahip çıksınlar. Büyükler ve küçükler için öyküler yazmaya devam ediyorum. Özellikle çocuklara yazdığım öykülerimde milli değerlere dikkat ediyorum. Değerler eğitimine yönelik kitaplar yazıyorum. Bir yazar olarak okurlarıma ve topluma sorumluluğumun bilincinde biri olarak yazıyorum. Bana bu güzel söyleşi için vakit ayırdığınız için  teşekkür ederim.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

1932-2025 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447